Första maj i coronatider


Första maj i år var annorlunda gentemot tidigare år. Då vi varken kunde eller ville samlas i grupp var vi istället tvungna att tänka i nya banor.

Med ARNAs första maj-text som utgångspunkt valde vi att genomföra olika typer av decentraliserade aktioner. Under dagen genomfördes bannerdrops, affischer sattes upp och grafitti sprejades. Trots att vi inte fysiskt kunde träffas i form av en demonstration så lyckades vi ändå synas på gator och torg.

Vi hade laddat upp med en stor mängd affischer av olika slag, samt klibbor från förr och nu. Allt detta fanns tillgängligt för allmänheten att hämta upp på India Däck och pryda staden med. Detta var uppskattat då det var en kontinuerlig ruljans av människor som gick för att affischera och sätta upp klibbor. Parallellt med detta skedde även en bannerdrop på Smålands Nation med temat corona och första maj och en fem meter lång, röd banner med budskapet “Cure the capitalist virus” pryder över en vecka senare fortfarande det tio våningarna höga huset i centrala Lund.

Att planera och genomföra en första maj på detta sätt var en ny erfarenhet och vi visste inte om det skulle bära eller brista, men så här i efterhand kan vi säga att vi ändå kunde genomföra en lyckad första maj. Att tillhandahålla material som människor på sina egna villkor kan sätta upp är ett inkluderande sätt att få alla att bedriva aktivism som de känner sig bekväma med. Allt från att täcka staden i grafitti till att affischera på anslagstavlor.
På detta sätt såg vi till att alla kunde delta i kampen och uppmärksamma första maj, så att denna dag även i år blev arbetarnas högtidsdag.

Vi avslutar med vår affisch vi gjorde inför första maj, på temat corona:
Coronakrisen förtydligar vad vi egentligen redan vet. Det är vi arbetare som driver samhället och utan oss stannar allt. Det är vi som håller mataffärerna och apoteken öppna. Det är vi som ser till att bussarna rullar och att barnen har en skola att gå till. Det är vi som tar hand om de som blir sjuka. Det är vi som drabbas, och kommer fortsätta drabbas, hårdast av coronakrisen. Men trots detta går vi stärkta. Stärkta med kunskapen att det är vi som har den verkliga makten, inga chefer eller VD:ar. Det är vi som håller igång samhället och det är vi som kan få det att stanna. Om vi bara slutar gå till jobbet är den mäktigaste fabriksägaren plötsligt maktlös, och den rikaste riskkapitalistens tillgångar plötsligt värdelösa. Det är vi arbetare som har den egentliga makten, vi behöver bara sträcka ut handen och ta den. Världen tillhör oss. Autonom Organisering autonomorganisering.org infoarna.org

This entry was posted in Aktuellt. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.